Sah cu Ceausescu

Aici veti gasi cele mai interesante subiecte ale sportului mintii!Nu ezitati sa intrati in misterioasa si tulburator de frumoasa lume a sahului! Sa aveti in fiecare zi pofta de viata si de sah!

Finalul zilei (Motivatia unui final jucat cu ochii inchisi)

Posted by ceausescuiulian pe noiembrie 5, 2008

Finalul zilei

Am ales un final interesant de partida si despre care nu stiam mare lucru inainte cu 12 ani. Am aflat intr-un mod nefericit intr-un meci pe echipe  orasenesti dintre Alexandria – Rosiori de Vede din care am invatatlucruri ce mi-au ramas pana acum si pe care le impartasesc cu voi. Jucand la masa 2 cu CM Turcu Fanel( 2082 acum) am fost surprins de o mutare „nevinovata” de pion dupa care pierdeam un pion fara nici o alta compensatie. Am inceput sa gasesc o solutie si am sacrificat un cal pentru 2 pioni cu sanse bune de atac, pe care nu le-am fructificat desi imi creasem o pozitie excelenta de atac. Am ajuns in final, unde aveam sanse bune de remiza, mai ales ca adversarul meu era intr-o criza de timp acuta. Culmea este ca a intervenit exact aceasta pozitie, pe care la vremea aceea eu nu o cunosteam. Adversarul meu, un dezlegator muncitor de probleme si studii, si participant la concursurile de profil pe plan national, a avut sansa sa cunoasca acest tip de final si a castigat”cu ochii inchisi” finalul, cu toata criza de timp care il presiona. Va invit dupa aceasta poveste de viata sahista sa incercati sa gasiti rezolvarea enuntului acestui final, pe care trebuie sa il stiti neaparat pentru a progresa in sah si pentru a nu avea emotii!

fz04_11_2008ac

10 răspunsuri to “Finalul zilei (Motivatia unui final jucat cu ochii inchisi)”

 1. Heto said

  ok… ma dau batut, nu gasesc nici o varianta care sa duca la victorie, eu vad doar REMIZA…

 2. Heto said

  ce prostie!!! pot sa vin din rege ca e pe coloana a :)). 1.Rb6 Rb1 2.Ra5 Ra1 (sau orice altceva de-aici totul e simplu)

 3. Cipri Muntean said

  E simplu de castigat finalul: Alba ajunge cu regele alb pana la b3(Manevra Rb6-a5-b4-b3) il lasa pe negru sa transforme pionul, dupa care urmeaza De4-c2 mat).
  Finalurile cu dama contra pionul a sau h se pot castiga doar daca regele partii mai tari ocupa campul b3 respectiv g3 in momentul in care partea mai slaba transforma pionul, dupa care urmeaza 2 sahuri cu dama si mat pe linia a 2-a.

 4. Gergely Szabo said

  Raspuns corect, dar incomplet: ce faci daca dupa 1.Rb6 Rb2 2.Ra5+ , joc 2…Rc2?

 5. Gergely Szabo: Eu imi aduc aminte ca si eu din mana, pentru ca adversarul era in criza de timp nu am „vazut” mutarea 2…Rc2! Macar aceasta mutare imi dadea sansa sa il pun la incercare pe „detinatorul” de dama sa vedem daca ii ajunge timpul pe vechiul ceas Aradora si mai ales daca stie toate fineturile pozitiei.

 6. unknown20cta said

  Parerea mea este ca dupa 1.Rb6-Rb2,2.Rc5!! si nu Ra5 si albul castiga foarte usor.Daca negrul raspunde cu 2.>>>Rc2 urmeaza 3.Dg2.Daca ngrul raspunde cu Rb1 urmeaza 4.Rb4!!-a1D,5.Rb3! si albul castiga

 7. Heto said

  @Unknown20cta: Rc5 sau Ra5 nu are nici o revelanta, important e ca atunci cand regele alb este pe b2(te pot aduce fortat acolo cu sahuri pe prima si pe a doua linie) sa pot juca Rb3. ex:

  1.Rb6 Rb2 2.Ra5+ Rc2 3.Dg2+ Rb1 4.Df1 Rc2 5.De2 Rb1 6.Dd1 Rb2 7.Rb4 a1D 8.Dd2 Rb1 9.Rb3 cu mat imparabil

 8. virgil said

  Un final cu adevarat instructiv pentru toti sahistii care nu au stiut cum sa-l rezolve. Bravo Iulian!

 9. Eu am fost cel patit ca nu am stiut.Macar cei care au citit articolul nu vor gresi, prin nestiinta lor. Este bine ca ceea ce stii sa impartasesti si celorlalti.

 10. dan_bujor said

  E interesant ca matul se obtine si daca negrul transforma in cal…
  7…a1C 8.Cc2+ Rc4 9.Rb1 Rc3 10.Ra1!? Rxc2! 11.Ra2 Da6#

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s