Sah cu Ceausescu

Aici veti gasi cele mai interesante subiecte ale sportului mintii!Nu ezitati sa intrati in misterioasa si tulburator de frumoasa lume a sahului! Sa aveti in fiecare zi pofta de viata si de sah!

Finalul zilei(Joi final ca noi nu are nimenea!)

Posted by ceausescuiulian on November 26, 2008

Finalul zilei

Un final care mi-a luat cateva ore pana sa il rezolv corect, mai ales ca nu experienta asa de mare in acest gen de finaluri pe muchie de cutit. La limita suportabilitatii tensiunii dintr-o partida. Un final cu un destin cel putin Ingenios si original, care ne arata pericolele ce ne pandesc atunci cand calculam superficial si mai ales cand nu evaluam corect pericolele pozitiei de pe tabla. Sper sa reusiti sa il rezolvati, pentru ca este o pozitie din care se invata destul de multe cand faci bilantul lucrurilor pozitive care sunt transmise de solutie.

Albul muta si castiga- Dificultate *****Foarte greu

fz27_11_2008as1

16 Responses to “Finalul zilei(Joi final ca noi nu are nimenea!)”

  1. rodan said

    Sunt cam obosit si nu pot sa calculez toate variantele acum, dar cred ca dupa mutarea “evidenta”
    1.a8D+ poate urma
    a)1…Rb5 2.Da3!! si albul va transforma pionul c (incercarea de a obtine pat cu 2…Dxb2+ e stopata de 3.Dxb2)
    b)1…Rb4 2.Da3!! Dxa3 3.bxa3+ Rxa3 4.Rb1 si negrul nu mai are ce face.
    Sper ca e corecta rezolvarea, ma voi mai uita maine la ea.

  2. Adina si varul said

    Este o pozitie extrem de complicata, de care nu ne atingem pana nu stim exact cum stam cu enuntul; e bun asa cum e, sau remiza este maximum ce poate obtine albul aici?
    Daniel a incercat ceva la aceasta diagrama, numai ca varianta a) nu merge din cauza 2…Db1+!!! cu remiza fortata.

  3. rodan said

    Aveti dreptate…am vazut patul dupa 2.Rxb2, dar nu si pe acela care urmeaza dupa 2…Db1+!!. Totusi singura problema o constituie pozitia de pat care rezulta in urma promovarii in dama. Promovarea in turn poate rezolva problema (cred eu), pentru ca turnul poate indeplini foarte bine acelasi rol ca si dama (blocarea damei negre pe coloana a, sau fortarea schimbului ei). Asa ca dupa
    1.a8T+!! restul e la fel ca in varianta pe care am prezentat-o.

  4. Adina:Este remiza la pozitia complicata!

  5. rodan said

    Iulian, mie mi se pare ca transformarea in turn asigura victoria pentru alb, ce zici?

  6. Adina si varul said

    In cazul transformarii pionului in turn, victoria albului este cat se poate de evidenta, numai ca noi nu intelegem de ce rezolvarea trebuia sa fie atat de usoara in timp ce problema se incadra la categoria foarte grea. Noi am pus aceasta contradictie pe seama unei posibile erori la diagrama si din aceasta cauza am ramas pe pozitia de stand by, asteptand o eventuala lamurire de la Iulian.

  7. rodan said

    Mie nu mi se pare atat de usoara solutia, pe de alta parte dupa ce afli rezolvarea unei probleme aceasta pare de multe ori destul de simpla.

  8. Adina si varul said

    Aceasta a fost si este perceptia noastra, dar asta nu scade cu nimic meritele dezlegatorului, merite pe care tinem sa le evidentiem cu toata sinceritatea.

  9. Rodan:Este buna transformarea in turn pentru alb Dane, insa problemele albului abia incep in gasirea castigului. Sunt mai multe de rezolvat pe langa patul regelui care ar asigura remiza in extremis.Esti pe drumul cel bun fiule:)

  10. rodan said

    🙂 @ Adina si varul…eu nici nu am crezut ca incercati sa diminuati din “meritele” mele, ci ma refeream strict la clasificarea problemei de catre Iulian ca foarte grea .

    Sa incerc sa-l satisfac si pe “tata” 🙂
    1.a8T+ poate urma
    a)1…Rb5 2.Ta3!! Dxa3 3.bxa3 Ra6 4.a4 Ra7(cred ca si Rb2 castiga, dar pionul din b3 nu pleaca nicaieri, oricum) 5.Rb2 Rb8 6.Rxb3 Ra7 7.Rb4 Ra6 8.Rc4 si ambiir pioni de coloana d vor cadea (in caz ca regele negru ajunge la c7 pentru sprijinirea pionului din d6, daca albul e la mutare are mutarea de asteptare d4)
    b)1…Rb4 2.Ta3!! Dxa3 3.bxa3+ Rxa3 4.Rb1 si cred ca restul e tacere.

  11. Adina si varul said

    Fixarea turnului alb pe a3 dupa 1.a8T+ pune punct definitiv acestui final de partida. Restul este poveste. Regele negru nu se poate indeparta de pionul alb inaintat, in timp ce regele alb stapaneste toata tabla si curata nestingherit toti pionii negri, ajunganu-se la un final usor previzibil de rege si 3 pioni contra rege, usor de castigat si de un jucator mai putin initiat.
    varul Adinei

  12. Vipiu said

    mie nu mi se pare asa de evidenta si usoara problema, mai ales ca nu vad de ce negrul e obligat la Qxa3…vad alte aparari mai bune…de exemplu:
    1 a8R+ Kb5 2Ra3 Kb4 3 c7 b5! si daca 4 c8=Q? or c8=R? atunci sunt sigur ca negrul obtzine patul cu Qa1+ si apoi Q poate fugi sa se sacrifice dupa dupa rege…probabil negrul trebuie sa transforme in cal(sau nebun?)…care sa vina apoi prin e7, c6 la b4 sau d4 de unde sa ia/atace la a2 sau b3…
    Nu am pus pozitzia pe tabla sa vad daca acel cal chiar cashtiga pozitzia finala dar asta imi pare solutzia…

  13. alex said

    este un final greu dar nu imposibil ;1.a8 dama,Rb5;2.Da3 la schimb pentru a evita sahul negrului pe campul a1,…Qxa3,3.c2xa3 Ra6,4.d6 Rb5,5.c7 Rc7,6.c8=Q,Rxd6,7.Qc4….si albu castiga usor usor luind toti pioni negrului fara a evita si posibilitatea de mat in functie de mutarile pe care le face negrul

  14. Alex:Cumva ma insel eu la faptul ca ma gandesc ca esti acel pe care il bateam si cu spatele demonstrativ eu? D-l Neacsu Alex acum in Spania? Din ceea ce vad eu , si mai ales dupa ce m-ai batut, desi aveam o piesa in plus si m-am deconcentrat, si dupa ce rezolvi probleme grele, ce sa mai cred? Ca ai avut profesor bun?Sau ca mi-ai “confiscat” cartea pe care o aveam intr-un singur exemplar din “Sahul pentru toti” de E .Polihroniade. Daca imi spui ca te-a ajutat asta ma mai imbunez, desi ti-am spus ca o vreau inapoi, pentru ca am destule de referit din ea. Astept sa imi apreciezi macar memoria si poate si filantropia mea cand ti-am dat cartea acum 8 ani la Rosiori. Sper sa fii invatat ceva din ea si ma bucur sincer ca ai ramas devotat sahului. Astept ceva raspunsuri de la tine, D-le Neacsu din Campulung, asa cum iti spuneam noi in gluma. Cu Ionut Savu nu mai tin legatura de mult timp, sper sa fie bine si sa aiba cat mai multe turnee.

  15. vipiu said

    am pus pe tabla pozitzia si vad ca aveam dreptate, e bine sa transform in cal a doua oara, dar in loc de Ne7 prima mutare de cal, e mai bine e b4+ si apoi Rxa2 pxa2 Kb2, dupa care calul ajuta albul sa transforme primul…
    Mi se pare amuzant ca toata lumea da la mutarea 2 …Qxa3, ca si cum negrul ar fi fortzat sa schimbe….asta se numeshte wish chess, in care tu analizezi in adancime mult dar omitzi mutarile cele mai bune pt adversar…

  16. rodan said

    Varianta foarte interesanta gasite de Vipiu arata asa (poate nu ar fi rau daca ai numerota mutarile pentru a fi mai usor de urmarit)
    1.a8T+! Rb5 2.Ta3 Rb4 3.c7 b5! 4.c8C!! Rc5 5.Txa2 bxa2 6.b4+ Rxb4 7.Rb2 Rc5 8.Ce7 Rb4 9.Rxa2 Rc3 10.Cf5 Rb4 11.Cxd6 Rc5 12.Cb7+ Rxd5 13.Rb3 Rc6 14.Ca5+ Rc5 15.Ra3 Rd5 16.Rb4 si de aici restul e simplu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s