Sah cu Ceausescu

Aici veti gasi cele mai interesante subiecte ale sportului mintii!Nu ezitati sa intrati in misterioasa si tulburator de frumoasa lume a sahului! Sa aveti in fiecare zi pofta de viata si de sah!

Polgar: o metoda de urmat? (2)

Posted by ceausescuiulian on February 26, 2009

Fabricarea geniilor

Articolul a fost tradus din limba franceza de Claudiu Prunescu

Prin amabilitatea lui Claudiu Prunescu 2159 , cu care incepem de acum o colaborare, pe care o dorim cat mai fructuoasa, avem aceasta traducere din limba franceza. Claudiu traieste acum in Franta si este  plecat din Craiova unde este mai cunoscut ca sahist. Din discutiile mele cu el, am inteles ca face scoala de antrenori de sah in Franta,  si face o munca frumoasa de pregatire sahista la un club local. Claudiu ne va mai trimite materiale sahiste interesante si dupa cum mi-a spus, partide comentate de la copiii pe care ii antreneaza pe taramuri franceze. Asteptam cu interes partea a doua a materialului de fata si celelalte materiale care nu pot fi decat incitante. Ii multumim lui Claudiu si ii uram succes in cariera sa de jucator si antrenor de sah, si stim ca oriunde se va afla in lume, va ramane cu sufletul sau tot timpul roman!

Aici puteti sa cititi partea 1 a acestui articol

Aceasta experienta cauta sa demonstreze ca fiecare nou nascut are posibilitatea cerebrala de a deveni un geniu  –  o persoana exceptional de inteligenta-nu datorita aptitudinilor innascute, ci invatand si practicand de la frageda varsta un antrenament intelectual important. Aceste metode de antrenament intense si precoce ne  amintesc de uzinele de campioni.

polgar_sisters10

Surorile Polgar au placerea sa ia impreuna micul dejun

Cazul surorilor Polgar in sah nu e departe de cel folosit de , Richard Williams tatal   surorilor Venus si Serena,  campioane la tenis.Dar aceste exemple, puternic mediatizate nu sunt oare varful acebergului, partea de fatada a multor cazuri de esec ramase in anonimat.

O alta abordare,un alt sistem:

Talentele precoce sunt intr.-adevar obiectul unei adevarate “vanatori” in unele state cum ar fi , de exemplu Statele Unite ale Americii, unde o serie de teste si alte observatii permit selectionarea copiilor apti sa urmeze un invatamant avansat.

polgar_sisters1Surorile Polgar dand autografe pentru fanii lor

“Aceasta vanatoare de talente porneste de la ipoteza ca aptitudinile sunt innascute si ca ele pot fi identificate cu precizie si ca merita a fi  cultivate”,subliniaza un articol aparut in” The Economist”.

In acel articol mai putem citi ca:

“Se crede ca actiunile externe pot influenza aptitudinile chiar inainte de nastere ori in primii doi ani dupa nastere. De unde “nebunia” ajutorului in invatare cu ajutorul proiectiilor video pentru bebelusi ori prin inregistrarea pe banda magnetica a sunetelor de balena, pe care mamele gravide le aplica pe burtica…” si cu exagerarile putem continua.

In alte tari cu mar fi Marea Britanie, unde domneste totusi  mai mult sentimentul egalitarist, se crede , de asemenea, in talentele innascute. Astfel in anul 2002 , cautand sa ajute elevii superdotati,dar mentinand in acelasi timp interdictia aplicarii testelor de aptitudini in scolile de stat, guvernul a creat Academia Nationala  pentru tinere talente.

polgar_susan09

Clanul Polgar in formula largita

Astfel in Marea Britanie unde invatamantul public un este selectiv teoretic, parintii cauta totusi sa se stabileasca in apropierea celor mai bune scoli.

In opozitie , in Japonia se considera ca toti copii se nasc cu aceleasi aptitudini potentiale si toti urmeaza acelasi tip de invatamnt obligatoriu.  Dar daca putine Studii au incercat sa compare diferitele sisteme , suntem fortati sa constatam ca performantele elevilor celor mai dotati depind foarte mult de preocuparea  parintilor si mai putin de ajutorul comun dat de stat. Astfel in Marea Britanie unde invatamantul public nu este selectiv teoretic, parintii cauta totusi sa se stabileasca in apropierea celor mai bune scoli. Iar parintii copiilor japonezi, in dorinta lor de a-i vedea reusiti in viata, ii indruma sa  urmeze cursuri pentru a deveni oameni de afaceri de succes.

Deci aptitudini innascute sau dobandite?  Intrebarea e mai putin stiintifica decat filosofica sau chiar politica. Este succesul singura finalitate a unei educatii reusite? Ramane sa reflectam…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s