Sah cu Ceausescu

Aici veti gasi cele mai interesante subiecte ale sportului mintii!Nu ezitati sa intrati in misterioasa si tulburator de frumoasa lume a sahului! Sa aveti in fiecare zi pofta de viata si de sah!

Spectacolul Turneele Colosseum in mai multe episoade(2)

Posted by adrianstanca2009 pe Martie 17, 2009

Petrosianc (1538) – Rdan (2069)

Sevenhunt’s Swiss sytem-Colosseum 43 playchess.com #150866 (5), 14.03.2009

petrosian-rdan33a

33.Qe1 Albul ameninta sa castige nebunul dupa 34.Kf2 . Negrul are cel putindoua aparari diferite la dispozitie, 33…c5 sau 33…Kf7, dar in schimb a jucat… 33…Bxf3?? 34.Qxe8+ Negrul a continuat sa ‘lupte’ pana la mat. Restul istoriei il stiti cu totii…Felicitari lui Petrosianc pentru victorie.  1-0

Danfugulin (1663) – alin__p (1804)

Sevenhunt’s Swiss sytem-Colosseum 43 playchess.com #150866 (5), 14.03.2009

danfugulin-alin_p55

Cu atatia pioni, parca ar fi de asteptat ca albul sa castige. Dar nu usor de gasit castigul. Nu se mai poate impinge g-ul deoarece pica h-ul, si nici f-ul intrucat negrul se blocheaza pe campurile albe. Cum castiga albul aici? 55.Kf6 Bc2 56.Ke5?? [56.Ke6 Bb3+ 57.Ke7 Bg8 58.f6 Kg6 59.h7 Kxh7 60.f7 Bxf7 61.Kxf7 +-] 56…Bb1 57.Kf4 Bc2 58.Kg4 Se pare ca albul are un plan…Negrul face mutari de asteptare, covvins ca e suficient sa penduleze din nebun pe b1 si c2 pentru a face remiza. 58…Bb1

danfugulin-alin_p58b

59.Kh5?? Bc2?? Planul albului a ‘mers’. Negrul a continuat sa penduleze din nebun, dupa cuma fost ‘dresat’ fara sa reactioneze practic, si acum albul poate in sfarsit sa impinga g6 60.g6+ +- 60…Kh8 61.Kg5 Bd3 62.f6 Bc2 63.f7

danfugulin-alin_p63a

63…Bb1 64.f8Q# 1-0

Sevenhunt (1737) – RazvanD (2248)

Sevenhunt’s Swiss sytem-Colosseum 43 playchess.com #150866 (8), 14.03.2009

sevenhunt-razvand26

Albul are o pozitie superba, cu un mare avantaj de spatiu si un pion de kinograma pe e6; practic el poate incerca sa obtina avantaj pe oricare dintre flancuri, 26.Ra6 pe flancul damei sau 26.g3 pe flancul regelui. Anticipand un eventual 26…fxg3 al negrului si ca raspuns la 26…fxg3 27.Qxg3 Sevenhunt a jucat… 26.Qg3?? fxg3 Sevenhunt resigns 0–1

C4indy (1808) – Mtudorache (1917) [B33]

Sevenhunt’s Swiss sytem-Colosseum 43 playchess.com #150866 (7), 14.03.2009

c4indy-mtudorache56a

56.c6 Din aceasta pozitie s-au mai jucat inca 50 de mutari, pana la mutarea 106 pana sa se stabileasca remiza, conform regula celor 50 de mutari. Oare albul chiar avut nevoie sa mai joace atat ca sa se convinga ca este intr-adevar remiza? ½–½

iulianos (2297) – Muresh (1860) [A44]

Sevenhunt’s Swiss sytem-Colosseum 43 playchess.com #150866 (8), 14.03.2009

Am putut vedea un jucator interesant la aceasta editie Colosseum, si anume Muresh 1860. Iata-l aici tinandu-i piept nr 1 de concurs:  1.d4 c5 2.d5 e5?! 2…e5 este o mutare buna, dar doar daca albul nu ia en passant 3.dxe6. 3.e4 d6 4.Nc3 Be7 5.f4?! Prematur 5…exf4 6.Bxf4 Bg5!

iulianos-muresh6b

O excelenta mutare pozitionala; dupa schimbarea nebunilor de campuri negre, negrul va controla ferm campurile negre din centru, inclusiv campul vital e5. 7.Bb5+ Kf8 Pentru avantajul pozitional obtinut odata cu schimbarea nebunilor, Negrul trebuie sa sufere uele mici neajunsuri temporare, cum ar fi aceasta renuntare la dreptul de a face rocada. 8.Bg3 Bh4 9.Nge2 Bxg3+ 10.Nxg3 a6 11.Bd3 b5!

iulianos-muresh11b

Mutarile 10…a6 si 11…b5 au fost jucate nu pentru a dezvolta nebunul la b7 cum s-ar crede, ci pentru a avea la dispozitie Ra8-a7 – pentru apararea pionului f7. 12.0-0 Qg5 13.Kh1?! Albul ar trebui sa incerce sa joace ma activ; in schimb el lasa timp Negrului sa-si incheie dezvoltarea 13…Nf6 14.Nf5 Bxf5 15.Rxf5 Qe3 16.Rf3 Qd4 17.Ne2 Qe5 18.Rf5 Qe7 19.c3 Nxe4?! Era mai prudent 19…Nb7 urma7 de Ne5 20.Bxe4 Qxe4

iulianos-muresh20b

21.Qf1 [21.Ng3 Qe7 22.Qf1 Albul are compensatie suficienta pentru pionul in minus, intrucat are presiune puternica pe coloanele e si f, pe care le stapaneste.] 21…Ra7 22.Re1? Re7 -/+ 23.Qf3

iulianos-muresh23a

23…Qf4?? Probabil o ‘scapare’ de mouse, la alta explicatie nu ne putem gandi. Dupa 23…Qxf3 24.Rxf3 Nd7 urmat de Ne5, nergrul ramane cu un pion in plus fara compensatie pentru alb. Pacat ca nu am putut vedea aceasta f interesant duel continuand. Am remarcat totusi faptul ca Muresh si-a luat revansa fata de Iulianos la turneul tematic, pe care l-a castigat desi nu este jucator de Gambitul Regelui!. 24.Qxf4 Muresh resigns 1-0

3332021290_5623e569a6_m

Cristian Mures, un jucator puternic care s-a alaturat recent caravanei „Colosseum”

volcinsche (1864) – Florin_Ungureanu (1492)

Sevenhunt’s Swiss sytem-Colosseum 43 playchess.com #150866 (7), 14.03.2009

Desi nu se intruneau conditiile optime pentru sacrificiul de nebun ce va urma, Volcinsche a insistat si a gasit continuari bune ale atacului.

volcinsche-florin_ungureanu16

16.Bxh7+! Kxh7 In manuale aici albul are la dispozitie un sah de cal pe g5. 17.Nh4 g6 18.Qg4

volcinsche-florin_ungureanu18a

18…f5?? [18…Rg8 19.Qxe6 Nf8 20.Qh3 Kg7 21.d5 Si albul are atac foarte periculos pentru figura sacrificata] 19.Qxg6+ +- 19…Kh8 20.exd6 Qc6? 21.d5+

volcinsche-florin_ungureanu21a

Florin_Ungureanu resigns 1–0

Aspidazzo2009 (2077) – iulianos (2290)

Sevenhunt’s Swiss sytem-Colosseum 43 playchess.com #150866 (7), 14.03.2009

Ajuns din nou sa infrunte un adversar valoros, Aspidazzo2009 nu a reusit sa faca fata. Dominat atat pozitional cat si tactic de catre adversa, Aspidazzo2009 a reusit sa se tarasca spre o pozitie de remiza…ca sa rateze o mutare elementara!

aspidazzo-iulianos70

70.Ke3?? O gafa incredibila pentru un jucator cu pretentiile lui Aspidazzo2009. 70.Rf8 este remiza pe loc. 70…f2 71.Rf8 Rh3+ 72.Kd2 Rxh7

aspidazzo-iulianos72b

In doi timpi si trei miscari Aspidazzo s-a ‘trezit’ ca pierde pionul de pe h7! 73.Ke3 Re7+ 74.Kf3 Ra7 75.Kg3 Ra3+ 76.Kh2 Ra7 77.Kg3 Rg7+ 78.Kh2 Rg5 79.Kh3 Ke2 80.Re8+ Kf3 81.Rf8+ Ke3 82.Re8+ Kf4 83.Rf8+ Ke3 84.Re8+ Kf3 85.Rf8+ Ke2 86.Re8+ Kf1 87.Rf8 Rg1 –+

aspidazzo-iulianos87b

Dupa unele tatonari, negrul a gasit iminentul castig. 88.Kh2 Ke1 89.Re8+ Kd2 90.Rd8+ Kc3 91.Rc8+ Kb4 92.Rb8+ Ka5

aspidazzo-iulianos92b

93.Rf8 f1Q 94.Rxf1 Rxf1 95.Kg2 Rf8 Aspidazzo2009 resigns 0–1

Anunțuri

12 răspunsuri to “Spectacolul Turneele Colosseum in mai multe episoade(2)”

  1. vasyly66 said

    Ca o parere personala, mie mi-a placut cel mai mult partida Iulianos-Muresh din turneul tematic Gambitul Regelui, in care albul a avut ceva avantaj si initiativa pe parcursul partidei, pentru ca finalul spectaculos de nebuni de aceeasi culoare si pioni pe ambele flancuri [5 albul si 4 negrul] sa fie castigat de negru printr-un joc de „manual” in care nebunul sau a jucat excelent. In finalul partidei albul avut remiza in mana, dar nu a stiut sa joace finalul simplu de regi si pioni cred ca datorita presiunii timpului. Felicitari ambilor jucatori si in special lui Muresh care mi-a placut in mod deosebit.

  2. aditz said

    Rdan a jucat pana la mat fara dama…felicitari dane…mai aprinde-i o lumanare Fortunei ca te-a uitat :))

  3. C4indy said

    Nu imi aduc aminte daca am propus remiza in partida cu Mtudorache. Eu stiu ca partea care se apara propune remiza. Nu pot spune ca am jucat ca sa cistig la timp.Pur si simplu am jucat pentru ca adversarul nu mi-a propus remiza pe care probabil ca as fi acceptat-o.

  4. C4indy said

    Tocmai am vazut partida si se pare ca inainte de mutarea 41 albul avea avantaj decisiv, dar m-am aventurat cu 41.T:e7. Am dat turnul pe nebun crezind ca pionii in plus vor cistiga.Nu era deloc necesar. A fost o aventura:))

  5. C4indy said

    De ce la mutarea 44 am jucat pionul la b6 si nu am luat pionul din f7 cu nebunul? As fi avut 4 pioni si un nebun pentru turn, suficient pentru cistig. Va spun eu de ce. In primul rind am ramas fixat pe o idee: aceea de a impinge pionii liberi. In al doilea rind, ma simteam presat de timp. Eu am facut deja propunerea sa adaugati macar o secunda la increment: 3 minute + 2 secunde. Nu e cine stie ce dar ar fi mai bine. Multumesc.

  6. C4indy said

    In partida C4indy-Mtudorache albul avea o sansa prin 53.N:f7 si nu R:f7.

  7. C4indy said

    Imi pare rau dar la mutarea 65.Nd7, am propus remiza. Deci nu puteti spune ca nu am fost fair-play desi aveam tot dreptul sa joc si la timp pentru ca am avut pozitie cistigata si am ratat de mai multe ori. Felicitari adversarului meu ca s-a aparat bine prin activizarea turnului.Agresivitatea turnului conteaza in finalurile de acest gen.

  8. mures said

    Mutarea 2…e5 se mai joaca si e in spiritul indienei vechi;la luarea en passant pot raspunde cu fe6 si albul inca…nu a mutat!

  9. alin__p said

    domnule Ceausescu,o remarca vreau sa fac si eu asupra partidei dan fugulin-alin_p.pozitia analizata cu atat de multa iscusinta de dumneavoastra este 1/2 toata ziua!! Negrul nu a fost „dresat sa penduleze”nebunul b1,c2,ar fi batut cu siguranta in f5,daca nu avea mutarea activizata deja!!chiar credeti ca suntem novici in ale sahului??pai aveam deja activizata „pendularea”,se juca la ultimele secunde.daca asteptam vedeam gafa adversarului cu Kh5.va recomand,sa va limitati analiza asupra deschiderilor,a jocului de mijloc, intrucat se stie ca pe final,la 3 minute,jucatorii apeleaza la activarea mutarilor.nu se face analiza pe asa ceva!!analiza este destinata studiului,studiul este destinat insusirii.ce-ti poti insusii dintr-o activizare??????????

  10. alin__p said

    o rectificare trebuie sa fac.analiza a fost facuta de domnul adrian stanca.scuze iuliane!!dar cine este acest adrian stanca??e vreo notorietate in domeniu?daca da,atunci ma simt onorat de atentia acordata.daca nu este,atunci ii zic:”lascia perdere”!!

  11. alin__p: Era o vorba pe vremuri:”Pentru tot ce se intampla cine este de vina? Ceausescu e de vina! Daca te-ai fi uitat cu atentie ai fi vazut ca articolul nu este scris de mine, ci de Adrian Stanca, din simplul motiv pentru ca el le-a facut pe toate.Si nu cred ca este remiza la inceputul partidei, mai ales ca albul este castigat.”Novici”suntem noi pentru ca facem niste eforturi uriase sa comentam cateva momente pe care apucam sa le vedem la turneele „Colosseum” Partida urmatoare eu am pus regina in priza, in pozitie excelenta pentru ca am apasat pe mouse activizarea urmatoarei mutari, si nu cred ca m-am suparat prea tare ca partida este vazuta pe blog. Incercam sa aducem oamenilor lucrurile si bune si rele pe blog. Recomandarile facute de tine mi se par subiective si mai ales ca imi asum multe „riscuri” cu aceste rubrici inedite si cat se poate interesante cred eu. Majoritatea semnalelor sunt pozitive si nu cred ca asta va fi o piedica in fata comentariilor viitoare ale turneelor. Ce iti poti sa inveti din aceste pozitii? Sa nu mai joci la activizare, asa cum am pierdut si eu in urmatoarea pozitie. Morala este din fiecare pozitie prezentata aici. Cum se spune :” De la toata lumea inveti cate ceva, si de la cel prost si de la cel destept, daca vrei sa inveti” . Asa cred ca este si cu pozitiile prezentate aici. Ce a invatat oare vicecampionul european( dupa ce a pus un turn in priza si a pierdut titlul de campion european meritat pe deplin dupa jocul din ultima partida!) de la pozitia care a fost prezentata si pe acest blog?

  12. Alin-p: in pozitia din diagrama initiala poti observa ca albul este castigat totusi.Este suficient 55.Ke6 urmat de f6. Poti sa verifici lesne asta, pozitiile cu maxim 6 figuri ti le rezolva online cam orice engine.(ex – Shredder)
    Iata cum prezentarea acestei diagrame isi arata utilitatea- pe viitor vei putea aprecia corect o pozitie asemanatoare ca fiind pierduta (sau castigata daca esti de partea cu pionii 🙂
    Altfel, imi cer scuze; daca unele cuvinte sau pasaje te-au facut sa te simti ironizat – nu asta a fost intentia. Repet, noi cand facem aceste colaje din turneele Colosseum incercam sa alegem cele mai interesante pozitii – ne intereseaza mai putin cine anume a jucat.
    Am mai zis si repet: singurul jucator pe care-mi permit sa-l iau la misto sunt chiar eu – Aspidazzo in cadrul turneelor Colosseum-.
    Din punctul asta de vedere ma declar multumit: se pare ca exemplul tau a fost bine alev, mai ales ca a starnit discutii.
    Fii convins ca toti cei care participa la turneele Colosseum cunoastem conditiile n care se joaca secventele finale ale partidelor. Normal ca in conditii normale tu ai fi luat la f5- desi probabil ca nici albul nu ar fi jucat Kh5.
    Ca sa inchei precum tine, numai bine si „Errare humanum est”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s