Sah cu Ceausescu

Aici veti gasi cele mai interesante subiecte ale sportului mintii!Nu ezitati sa intrati in misterioasa si tulburator de frumoasa lume a sahului! Sa aveti in fiecare zi pofta de viata si de sah!

Niciodata campion mondial, Viktor Korchnoi traieste pentru sah

Posted by adrianstanca2009 on June 5, 2009

eu102

Dintre toti sahistii profesionisti, cunosc doar unul singur care poate pretinde cu adevarat ca sahul este viata lui. El nu este nici macar campion mondial. A fost aproape de a deveni campion mondial in 1978 cand a pierdut ceea ce a ramas cunoscut ca Batalia de la Baguio.

Ma refer, desigur, la Viktor Korchnoi, un mare maestru din fosta URSS care este acum cetatean elvetian si o personalitate a sahului mondial ce se bucura de un imens respect.

viktor

Din tinerete si pana azi, Korchnoi, 78 ani, nu a facut altceva decat sa joace sah. De doua ori, in 1978 si 1981, dupa ce a emigrat din Uniunea Sovietica, el a jucat cu Anatoly Karpov pentru titlul mondial si a pierdut.

In 1974, el a jucat cu Karpov in finala Meciurilor Candidatilor si a pierdut din nou. Ulterior Karpov a fost incoronat drept campion mondial dupa ce Bobby Fischer a renuntat sa-si mai apere titlul.

Dupa 1981, Korchnoi nu a mai fost in stare sa mai atinga acelasi nivel din nou in cariera lui. Dar este de necontestat ca pasiunea pentru sah a ramas puternica si el continua sa concureze regulat pana azi. In Septembrie anul trecut, el a castigat cel de-al 16-lea Campionat Mondial pentru Veterani. Este o recunoastere a meritelor unui om care si-a petrecut intreaga viata alaturi de sah.

In 1978 Korchnoi a scris cartea “Sahul este viata mea” care este o cronica a provocarilor din viata sa, a conflictelor sale cu sistemul din Uniunea Sovietica, evadarea din spatiul sovietic si o colectie de partide. Acum cativa ani, el spune din nou istoria vietii sale intr-o noua editie a acestei carti.

Multi alti sahisti profesionisti au pretins ca sahul a fost viata lor. In diferite momente sahisti precum Karpov, Kasparov sau Kramnik au spus aceasta de asemenea. Dar Karpov si, mai tarziu, Kasparov, au avut si alte ocupatii (ex: Kasparov este mai nou preocupat de politica).

(Sursa: The Star Online, articolul “It’s all about chess for Korchnoi” -Quah Seng Sun)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s