Sah cu Ceausescu

Aici veti gasi cele mai interesante subiecte ale sportului mintii!Nu ezitati sa intrati in misterioasa si tulburator de frumoasa lume a sahului! Sa aveti in fiecare zi pofta de viata si de sah!

Alegerea Secundantilor – cum poate sa decida un meci pentru titlul mondial

Posted by adrianstanca2009 on November 17, 2009

Atunci cand isi reaminteste despre pregatirile pentru Finala Meciului Candidatilor din 1974 impotriva lui Karpov, Korchnoi dezvaluie cateva secrete legate de alegerea secundantilor.

Datorita probabilului refuz al lui Fischer de a juca meciul pentru tilul mondial ce urma sa se dispute in 1975, meciul din in74 a fost de fapt pentru titlul mondial. In cazul in care Fischer s-ar fi decis sa joace, Federatia Sovietica il considera pe Karpov cea mai potrivita alegere pentru a-l invinge pe american si a recuceri pentru URSS titlul de Campion Mondial pierdut de Spassky in 1972.

Dar iata ce scrie Korchnoi in amintirile sale:

Aveam deja un secundant, maestrul Osnos, si nu vroiam sa ma despart de el, deoarece colaborasem impreuna pentru precedentele doua meciuri [ impotriva lui Mecking si Petrosian]. Trebuia sa gasesc pe cineva care sa fie insensibil la opinia publica, si la “loviturile soartei” care ar fi rezultat din opiniiile sale. Nu prea erau voluntari printre mari maestrii. Alegerea mea s-a oprit asupra neexperimentatului Dzhindzhikhasvili , un jucator cu o reputatie  nu prea mare. […] Cel putin stiam ca, daca Partidul i-ar fi cerut, Dzhindzhikhashvili nu m-ar fi tradat. Dar tot felul de arme urma sa se foloseasca impotriva mea. […] Ei isi doreau foarte mult sa nu am incredere in proprii secundanti, care in orice caz nu erau foarte buni. Pana la urma ei au reusit.

In urma unor eforturi conjugate, un puternic grup de jucatori a fost adus sa-l ajute pe Karpov. In afara de antrenorii principali, mai erau Petrosian, Averbakh, Tal, si Botvinnik.  Da, Karpov a beneficiat chiar si de sfaturile lui Botvinnik. Mi s-a spus o povestioara despre cum Tal si Vaganian s-au intors de la meciul Yugoslavia-URSS. O masina de la Organizatia Comunista de Tineret i-a asteptat la intrarea in aeroport. “Mergeti direct la Karpov”, li s-a spus, “are probleme impotriva Apararii Franceze”. Si au mers amandoi.

Nu este surprinzator ca pentru meciul cu Karpov eram mai slab in faza deschiderii. De fapt, eram in mod esential de unul singur. […] Printre putinii care si-au facut cunoscuta simpatia pentru mine a fost Smyslov. Din acest motiv, cand s-a intors la Moscova dupa Campionatul URSS, a fost trimis imediat la un turneu in Venezia, desi s-a opus.

Fragment din cartea lui Korchnoi “Chess is my life”

(SURSA: CHESS FOR ALL THE AGES )
Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s