Sah cu Ceausescu

Aici veti gasi cele mai interesante subiecte ale sportului mintii!Nu ezitati sa intrati in misterioasa si tulburator de frumoasa lume a sahului! Sa aveti in fiecare zi pofta de viata si de sah!

Razboiul rece al sahului sovietic

Posted by adrianstanca2009 on December 26, 2009

Iata un fragment din introducerea lui Taimanov la “Campionatul Mondial de Sah, Karpov-Kasparov, Moscova 1985” de Averbakh & Taimanov (1986, Raduga Publishers). Al doilea meci dintre cei doi K a avut loc la putin mai mult de 6 luni distanta de la terminarea primului lor meci (1984-1985). Prin castigarea celui de-al doilea meci, Kasparov a devenit Campion Mondial pentru prima data.

“Doar in rare ocazii a reusit Karpov sa-si impuna armura pozitionala, pe care in general o foloseste atat de impecabil. Cum a reusit Kasparov sa-l aduca pe Karpov, un om care crede atat de puternic in conceptele clasice, in ‘teritoriul romantic’ al sau, al lui Kasparov? Raspunsul poate fi dat prin analiza partidelor: Kasparov a fost mai bine echipat teoretic, el a putut sa aleaga dintr-o paleta mai bogata de deschideri, astfel a putut mai usor sa aduca batalia in teritoriul sau.

Nu este lipsit de relevanta amanuntul ca noul campion a acordat o mare importanta studiului deschiderilor inca din primii ani ai carierei sale. In cartea sa “Ordeal of Time” Kasparov scrie: “Meciurile dintre doi jucatori de mare clasa devin adesea terenul de testare a unor anumite tipuri de deschideri. Intr-un numar de partide consecutive jucatorii incearca in primul rand sa-si puna in evidenta conceptiile creative. Evident, succesul in acest duel teoretic, prin natura sa, are o mare importanta asupra succesului in intregul meci.”

Aprecierea competenta a lui Kasparov este pe deplin acoperita in acest meci. Kasparov a fost superior adversarului sau in deschideri, si asta i-a dat in mod automat initiativa in fiecare batalie ce a avut loc, contribuind semnificativ la succesul lui in meci. Este suficient sa amintim ca datorita studiilor sale exhaustive in Apararile Siciliana si Nimzovici a reusit sa distruga aceste arme principale ce i-au adus lui Karpov atat de mult succes in trecut. Folosind aceste deschideri el a obtinut 5 victorii fara sa sufere nici o infrangere- o realizare decisiva!

Desigur, deznodamantul fiecarei partidei nu a fost decis in mod ferm in deschideri, dar intregul caracter al luptei s-a format conform aspiratiilor creative ale lui Kasparov.” (pagina 25)

(SURSA: CHESS FOR ALL THE AGES: TWO WORLD CHAMPIONS IN COMBAT”)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s