Sah cu Ceausescu

Aici veti gasi cele mai interesante subiecte ale sportului mintii!Nu ezitati sa intrati in misterioasa si tulburator de frumoasa lume a sahului! Sa aveti in fiecare zi pofta de viata si de sah!

Veaceslav Cebanenco – moldoveanul elogiat de Garry Kasparov

Posted by medeletgabriela pe februarie 19, 2010

In memoriam

Vineri, ilustrul antrenor, teoretician si pedagog in domeniul sahului Veaceslav Cebanenco ar fi implinit 68 de ani. Minunatul meu antrenor si indrumator a lansat in sahul de performanta o pleiada de jucatori talentati, inclusiv Viorel Iordachescu, Doru Rogozenco, Vladislav Nevednicii s.a.

Dumnezeu l-a inzestrat pe Veaceslav Cebanenco cu o gandire originala, care l-a ajutat sa inventeze numeroase idei teoretice interesante si pretioase. A avut darul de anticipare in gandire. Marele nostru antrenor a fost inalt apreciat de marii sahisti ai timpurilor, Garry Kasparov, Anatoli Karpov, Tigran Petrosian etc.

Veaceslav Cebanenco a elaborat un curs original de lectii despre jocul pozitional, bazat pe urmatoarele teme: nebunii de culori si campuri diferite, pionul izolat, slabiciunea tactica, stuctura de pioni… Fondarea unei scoli originale de interpretare a deschiderilor – iata realizarea fundamentala a lui V. Cebanenco.

Recent, celebrul sahist Garry Kasparov si-a lansat cartea „Anii ’70: Gigantica revolutie in domeniul deschiderilor”. In aceasta monografie, Kasparov a consacrat teoreticianului moldovean Veaceslav Cebanenco un amplu capitol, intitulat „Linia Cebanenco”, unde Kasparov apreciaza foarte inalt aportul antrenorului nostru la dezvoltarea teoriei sahului modern.
Guru meu spiritual, cum imi place sa il numesc, iubea enorm munca de creatie. Regretatul V. Cebanenco ne oferea noua, discipolilor, cunostintele in forma lor pura, primara, de aceea noi, fara eforturi deosebite, le insuseam. Bunaoara, in anul 1991, eu am devenit mare maestru, exclusiv in baza deschideilor lui Cebanenco.

Dumnezeu sa-l odihneasca cu dreptii in Imparatia Sa.

Viorel Bologan, mare maestru international la sah, pentru TIMPUL

Sursa:  Timpul – Vineri, 19 Februarie 2010

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s