Sah cu Ceausescu

Aici veti gasi cele mai interesante subiecte ale sportului mintii!Nu ezitati sa intrati in misterioasa si tulburator de frumoasa lume a sahului! Sa aveti in fiecare zi pofta de viata si de sah!

O problema interesanta de compozitie, logica si constructie sahista

Posted by ceausescuiulian pe martie 11, 2010

Problema de Compozitie:

Problema de Peter Krystuffek, Leonberg

In aceasta problema interesanta avem diagrama de constructie. Pentru inceput avem 2 piese care se dau in diagrama: Un cal alb care se afla pe   campul d8 si un turn alb pe campul e8.

Avem un rege care este facut mat in aceasta diagrama.

Trebuie numai sa asezati 4 piese pe campurile marcate cu x si anume pe:  c4, e6, f6, g6 pentru a se crea pozitia de mat.

Atentie! Pozitia trebuie sa fie legala, asta insemnand sa poata proveni dintr-o partida de sah.


(Problema publicata in Planeta Sah, anul 1986)

12 răspunsuri to “O problema interesanta de compozitie, logica si constructie sahista”

  1. Vlad Teodor said

    Alb: Rg6, Cf6, Cc4. Negru: Re6.

    Pozitia este legala, ultima mutare (de mat) a albului fiind exd8C# (albul captureaza o piesa neagra la „d8”, transformand pionul in cal).

  2. Vlad Teodor: Solutia este buna si motivata. O sa lasam mesajele sa fie ascunse ca sa poata da raspuns mai multi cititori.La ora 21,00 se vor dezvalui si mesajele trimise pentru aceasta problema, pentru ca nu am gasit rezolvare la problema cu mesajele, pentru a nu le citi decat cel care posteaza si sa le modifice astfel incat sa nu se stie solutia si sa participe cat mai multi la astfel de provocari.

  3. vladz said

    alb:Te8,Cd8,Rc4,Dg6,Te6
    negru:Rf6

  4. Vlad said

    Mai degraba ar fi ceva de genul:
    A:Rg6,Te8,Cf6,Cc4,e7
    N:Re6,Dd8
    Mutarea fiind exd8C++#:P

  5. Vlad: Solutia ta este aproape completa insa se mai pot crea si alte pozitii legale in care albul face mat regele negru.

  6. Vladz:Nu ai gasit solutia, pentru ca am zis ca pozitia sa fie legala.Adica sa imi spui care a fost ultima mutare a albului cu care a dat mat? Regele nu avea cum sa ajunga acolo primind sah de la turnul din e6 si de la dama din g6, in acelasi timp. Regele este mat, dar pozitia nu este legala!

  7. Vlad Teodor: Ai uitat sa treci turnul la e8 in solutie, dar nu este important asta. Am construit mintal pozitia si nu stiam ce lipseste apoi. In rest solutia este buna. Asteptam sa dati o solutie completa, ca la dezlegari:)

  8. Vlad Teodor said

    Completari la solutia mea anterioara (demonstratie prin reducere la absurd a existentei si a unicitatii solutiei):

    1. Sa presupunem ca regele negru s-ar afla la „c4”. Atunci regele ar avea scapare prin „b4(b5)”, campuri care nu pot fi controlate de pe celelalte campuri insemnate, si deci nu ar mai fi mat (contradictie).
    2. Sa presupunem ca regele negru s-ar afla la „g6”. Atunci nu ar putea fi mat decat de la o piesa alba de la „f6”, care nu ar putea fi un cal. Rezulta ca regele negru ar avea scapare la „h7(h5)” (contradictie).
    3. Sa presupunem ca regele negru s-ar afla la „f6”. Daca matul ar proveni de la o piesa alba aflata la „g6” (deci dama/turn), aceasta ar trebui sa fie aparata de o alta piesa alba de la „e6” (deci dama/turn) si pozitia ar fi ilegala (cu dame/turnuri albe si la „e6” si la „g6” dand sah regelui negru de la „f6”). Daca matul ar proveni de la o piesa alba aflata la „e6” (deci dama/turn), atunci fuga regelui la „g7(g5)” nu ar putea fi oprita decat de o alta piesa alba (dama/turn) de la „g6”, si din nou pozitia ar fi ilegala (contradictie).

    Prin eliminarea celor trei cazuri de mai sus, rezulta ca regele negru se afla la „e6” (ultimul camp insemnat ramas). Atunci scaparea regelui negru prin „d7” nu poate fi oprita (de pe campurile insemnate) decat de un cal alb aflat la „f6”. In aceste conditii, scaparea regelui negru prin „d6” nu poate fi oprita (de pe campurile insemnate ramase) decat de un cal alb aflat la „c4”. Din moment ce pozitia este legala, rezulta ca mai exista si un rege alb, care trebuie sa se afle la „g6”. Sahul dublu de la Te8 si Cd8 (piese albe aflate acolo prin ipoteza problemei) nu poate fi dat decat prin descoperire, deci piesa alba care a mutat ultima s-a aflat la „e7”. Rezulta ca ultima mutare a albului a fost exd8C#.

    QED

  9. Vlad Teodor: Asa parca trecem de la -10 la +10! Bravo Vlad, explicatia trebuia sa o dau eu, insa acum joc la Colosseum. Felicitari!

  10. virgil said

    Alb: Rc4,Te8,Cd8,Ng6
    Negru: Re6,f6
    Ultima mutare a albului fiind e7:d8C mat

  11. Vlad Teodor said

    @ Iulian.
    Multumesc. Succes la Colosseum!

  12. virgil said

    Am gresit, retrag comentariul…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s