Sah cu Ceausescu

Aici veti gasi cele mai interesante subiecte ale sportului mintii!Nu ezitati sa intrati in misterioasa si tulburator de frumoasa lume a sahului! Sa aveti in fiecare zi pofta de viata si de sah!

Meciul legendelor Korchnoi-Hort s-a incheiat 5.5-2.5

Posted by adrianstanca2009 on October 27, 2010

Doua legende ale sahului mondial s-au reantalnit la tabla de sah dupa multi ani, intr-un meci disputat in perioada 9-15 octombrie in Stara Vraz, Cehia.

Korchnoi-Hort 

Doi vechi prieteni s-au reantalnit din nou la tabla de sah

Acest meci ar fi fost mai interesant acum 30-40 ani, dar este frumos sa-i vedem pe amandoi jucand din nou.

Este in special cazul lui Korchnoi, mai ales datorita faptului ca absenta sa de la Olimpiada a ingrijoarat lumea sahului cu privire la starea sanatatii sale. Jocul sau impotriva lui Hort nu s-a ridicat nici macar la nivelul ultimilor ani, dar el a reusit totusi sa castige meciul, desi doar la sah rapid. Cei doi au jucat 8 partide, 4 de sah rapid si 4 de sah clasic. Cele 4 partide de sah clasic s-au incheiat toate remiza, dar apoi Korchnoi a castigat cu 3,5-0,5 faza de sah rapid, pentru o victorie la un scor total de 5,5-2,5.

Nu a fost insa o victorie atat de convingatoare dupa cum o sugereaza scorul. Korchnoi nu a obtinut nimic in prima partida, a presat mult intr-o pozitie egala si a intrat chiar intr-un final pierdut, castigat, se pare, la timp.

Korchnoi-Hort

Korchnoi, 79 ani

Urmatoarele doua victorii au fost in regula, dar in ultima partida Korchnoi a avut din nou dificultati, salvandu-se intr-un final de turnuri cu doi pioni in minus pe coloanele f si h, pe care l-a jucat cu mare acuratete, lucru normal pentru cineva care a scris o excelenta carte despre acest tip de finaluri.

Korchnoi-Hort

Vlastimil Hort, 66 ani

AICI PUTETI VEDEA PARTIDELE!

2 Responses to “Meciul legendelor Korchnoi-Hort s-a incheiat 5.5-2.5”

  1. tactumare said

    “Este in special cazul lui Korchnoi, mai ales datorita faptului ca absenta sa de la Olimpiada a ingrijoarat lumea sahului cu privire la starea sanatatii sale. Jocul sau impotriva lui Korchnoi…”.
    A doua oară cred că era Hort.

  2. Ostap said

    Tineretea fara batranete a lui Korcinoi se manifesta clar prin tendinta de a nascoci cate ceva nou la fiecare partida. Nici nu e usor sa ghicesti daca el a uitat tot ce cunostea in tinerete, sau este mereu in cautare de drumuri noi, pentru a-si mai alunga plictisul celor 70 de ani de cariera sahista. Mai tanar cu 13 ani si mult mai impunator din punct de vedere fizic, Hort a preferat sa conduca partidele pe fagase cunoscute, cel mai probabil pentru a-si minimiza efortul. Aceasta tactica a “tinut” in partidele la timp normal, dar in conditiile presiunii de timp permanente la partidele rapide “tineretea” nu a reusit sa mai tina pasul. Dupa pozitiile de pe tabla, si aceasta faza a meciului s-ar fi putut incheia la egalitate, dar este stiut ca la rapide elementul sportiv creste in importanta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s