Sah cu Ceausescu

Aici veti gasi cele mai interesante subiecte ale sportului mintii!Nu ezitati sa intrati in misterioasa si tulburator de frumoasa lume a sahului! Sa aveti in fiecare zi pofta de viata si de sah!

Revista „Componist” reinoada traditia problemisticii din Romania

Posted by Costin Beiu pe septembrie 30, 2012

Reluând o tradiţie de 35 ani, care fusese întreruptă în anul 2006, Federaţia Română de Şah editează o nouă revistă de problemistică, intitulată Componist. Primul număr are 100 pagini şi include o bogată secţiune de probleme inedite, medalioane dedicate compozitorilor Gheorghe Goşman (al cărui centenar e aniversat în acest an) şi Mihail Stan, arbitraje ale concursurilor de compoziţie din fosta revistă “Buletin Problemistic” etc. Un loc care va deveni tot mai dezvoltat îl ocupă dezlegările, cu retrospectiva medaliaţilor de la Campionatele Naţionale 2012 (juniori şi veterani), împreună cu (inedit !) actualizările categoriilor naţionale la dezlegări.

Cei interesati pot achiziţiona nr.1 al revistei Componist (a cărei periodicitate se doreşte a fi bianuală) de la sediul FRŞah, costul fiind de 15 lei.

Lansarea efectivă a revistei a fost făcută de către editorul-şef Dinu-Ioan Nicula la Congresul Mondial de compoziţie şahistă de la Kobe (15-22 septembrie), unde a participat ca delegat permanent al României. În paralel cu Congresul, s-a desfăşurat pe data de 17 septembrie Openul mondial (câştigat de israelianul Ofer Comay, reprezentantul nostru ocupând locul de vârf al carierei, 12), iar pe 18-19 septembrie Campionatul Mondial (titlul revenind pentru a şasea oară polonezului Piotr Murdzia, în timp ce Dinu-Ioan Nicula s-a clasat pe locul 28, după două zile sensibil diferite ca nivel al prestaţiei).

Problemistica românească a fost prezentă la Kobe şi prin figura clujeanului Vlaicu Crisan (chiar dacă el a absentat de facto), acesta fiind distins cu medaliile de aur şi argint la turneele olimpice 2012 (secţiile feerice şi retro), organizate de FIDE. Tot el, împreună cu Eric Huber, sunt autorii monografiei dedicată marelui compozitor nipon Yoshikazu Ueda (lansată la Kobe) şi au arbitrat de la distanţă tradiţionalul turneu de compoziţie românesc “Tzuica” (ed.X), a cărui premiere a fost efectuată la faţa locului de către delegatul nostru.

Aici găsiţi problemele date la concursurile de dezlegări de la Kobe »

sursa : FR Sah

3 răspunsuri to “Revista „Componist” reinoada traditia problemisticii din Romania”

 1. Dan Gurgui said

  Denumirea revistei este o noua palma data problemistilor din Romania.
  Nu cunosc a cui a fost ideea aceasta dar este o alegere gresita.
  Nu s-a vrut cuvantul romanesc „compozitorul” si s-a recurs la cuvantul germanul „Der Komponist” care schimonosit in romaneste a devenit „componist”. Pretul revistei este de 15. Este un pret exorbitant care nu cred ca a fost calculat pe ratiuni economice, ci doar a fost fixat dupa bunul plac al unei persoane. Va intreb pe voi daca revista este subventionata de catre Federatia Romana de Sah de ce se recurge la un asemenea pret ? De ce nu s-a denumit revista „Compozitorul Roman” ? Sau sa se pastreze deumirea veche de „Buletin Problemistic”. Am tot intrebat pe oficialii sahului romanesc cati problemisti activi mai sunt in Romania. Nu am primit nici un raspuns.
  Sunt sceptic ca editorul sef va reusi sa ofere materiale publicate pe 100 de pagini !

  Aceasta este caseta tehnica de pe situl http://www.goja.sk/index2.htm
  Componist
  Year 2012-2013
  Chief editor – Dinu-Ioan Nicula
  2# – Judge: ?
  Editor: ?
  3# – Judge: ?
  Editor: ?
  n# – Judge: ?
  Editor: ?
  hn# – Judge: ?
  Editor: Antonio Garofalo
  sn# – Judge: ?
  Editor: Neculai Chivu
  fairy – Judge: ?
  Editor: ?
  studies – Judge: ?
  Editor: Arpád Rusz
  Retro – Judge: ?
  Editor: ?
  First issue is planned for the end of February 2012. Approximate deadline for the sendings destined to „Componist” no.1: 12th of February.
  Send to: Valeriu Petrovici, Post Box 77-09, code 033290, Bucuresti 77, Romania, or Dinu-Ioan Nicula nicudin004(AT)yahoo.com

  Revista nu are nici un arbitru ci doar editori.

 2. Sebastian ANDREICA-NAVRUC said

  Pe cand lansarea in Romania?

 3. Nedelcu Cristian said

  Concursurile de dezlegari trebuiesc tratate cu maxima seriozitate de catre juniorii nostrii de varf .Dupa parerea mea aici avem cele mai multe sanse la medalii europene sau mondiale .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s