Sah cu Ceausescu

Aici veti gasi cele mai interesante subiecte ale sportului mintii!Nu ezitati sa intrati in misterioasa si tulburator de frumoasa lume a sahului! Sa aveti in fiecare zi pofta de viata si de sah!

Dr.Ţacu Victor Mihai Gabriel – 1938-2015

Posted by ceausescuiulian on November 9, 2015

Articol scris de catre domnul Mircea Pavlov pe siteul http://www.frsah.ro/

Tacu

Iulian Ceausescu: ” Ne va fi dor de doctorul Victor Tacu, un sahist care a respirat sah pana in ultima sa zi. Probabil ca acum joaca sah printre stele, invatand ingerii tainele sportului mintii! Ramas bun doctore, ne vom vedea cu totii intr-o zi!”

În ziua de 06.11.2015 ne-a părăsit, după o îndelungată suferinţă un mare prieten al şahului, Victor Ţacu.

Născut pe 13 Ianuarie 1938, a urmat şcoala şi liceul în capitala ţării Bucureşti şi a absolvit Facultatea de Medicină din Bucureşti, devenind un medic generalist deosebit de apreciat, profesându-şi meseria cu pasiune şi înalt profesionalism în Spitalul din Găesti.

A îndrăgit şahul, ca şi Alexandra Nicolau sau subsemnatul la Palatul Pionerilor din Bucureşti (actualul Palat Cotroceni, care în acea vreme, anii 1951-52, a fost atribuit copiilor-pionieri, cu diverse preocupări artistice şi sportive) sub îndrumarea unor eminenţi pedagogi, foştii campioni de şah ai României, maesştrii Petre Seimeanu şi Traian Ichim.

Ne-am împrietenit atunci când mi-a cerut să-l conduc la o finală a ţării ce se desfăşura la Clubul Dinamo, finală cu participarea maeştrilor vremii, Tudor Flondor, Ion Bălănel, Gică Alexandrescu, Petre Seimeanu, etc şi am rămas prieteni buni de-a lungul a peste jumătate de veac.

A practicat şahul de turneu în perioada şcolii elementare şi a liceului, renunţând la jocul practic odată cu intrarea la Facultate, fara a renunţa la şah, dedicându-se şahului prin corespondenţă.unde a obţinut frumoase rezultate internaţionale.

Un mare admirator al şahului, un cititor asiduu de presă şahistă, el a strâns după părerea mea, probabil cea mai completă bibliotecă de cărţi şi reviste de şah din ţara noastră.

În anii de pensie a revenit în şah, dedicându-se şahului rapid şi blitz. In anul 2014 el a cucerit titlurile de campion national de veterani la sah rapid si blitz, si medalia de argint la şahul clasic. Bun organizator, el s-a dedicat şi muncii de pregătire a copiilor şi juniorilor, în cadrul clubului din Moreni unde a reusit să formeze şi o echipă participantă la Superligă.

A contribuit la popularizarea presei şahiste fiind în colectivul de redactare şi distribuţie al revistei ŞAH, editată de Uniunea Cluburilor de Şah din România.

În ziua de 06.11.2015 aflându-mă în drum spre casă, în autobuzul Bucureşti-Constanţa, Victor m-a sunat la telefon interesându-se de data apariţiei Nr. 5 al revistei, pe care el o distribuia prietenilor săi. Întrucât nu reauşeam să-l aud bine i-am promis că îl voi suna când ajung acasă. La ora 16:30 când l-am sunat nu mi-a mai răspuns nimeni…

Ne-a parasit un mare iubitor al şahului, un om de înaltă educaţie şi cultură. Dumnezeu ni-i ia pe cei mai buni…

Condoleanţe familiei îndoliate,
Mircea Pavlov

3 Responses to “Dr.Ţacu Victor Mihai Gabriel – 1938-2015”

 1. Mamaia2015 said

  R.I.P Dr.Ţacu Victor Mihai Gabriel !
  Respect Mircea Pavlov !

 2. Mizdrache said

  RIP și aici Doctore!
  Nene iancule, l-ai cunoscut pe Domnul Doctor Țacu Victor-Mihai-Gabriel?
  Eu da.
  Pun pariu pe o navetă de bere că dumneata doar ai citit despre dânsul.

  PS
  Astăzi 10.11.2015 cei care l-au cunoscut pe Domnul Doctor pot juca un “blitz” in memoriam la Restaurant Secret, Str. Schitu Darvari nr 4, sector 2, Bucuresti începând cu orele 16.00.

 3. Mamaia2015 said

  Mizdrache raspunsul este DA
  Din vedere ,stiu ca maestrul a jucat multe turnee open pe litoral chiar si la Mamaia prin anii 80′.
  Dumnezeu sa il Ierte si sa-l Odihneasca in Pace !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s