Sah cu Ceausescu

Aici veti gasi cele mai interesante subiecte ale sportului mintii!Nu ezitati sa intrati in misterioasa si tulburator de frumoasa lume a sahului! Sa aveti in fiecare zi pofta de viata si de sah!

Garry Kasparov “Despre regii de odinioara si cei ce vor urma” (3)

Posted by adrianstanca2009 on March 14, 2016

Traducere de Adrian Stanca

Aici puteti revedea Garry Kasparov “Despre regii de odinioara si cei ce vor urma” (2)

Datorita Internetului, eu cu Magnus putem sa facem rapid schimb de baze de date, si luam legatura dupa fiecare runda cand este posibil.

https://i0.wp.com/www.matchkarpovkasparov.com/fotos/kasparovsi.jpg

Magnus a sosit la Nanjing cu repertoriul de deschideri bine pus la punct, si inca de la inceput a fost evident ca era in forma de varf din toate punctele de vedere.

Jocul lui Carlsen in China nu a fost doar puternic- acest lucru poate fi constatat privind pur si simplu clasamentul. Ce a fost deosebit a fost modul cum a luptat in mod constant si cum s-a straduit mereu sa joace liniile cele mai taioase.  Caracterul lui va fi testat si mai mult pe masura ce  va incepe toate turneele ca favorit principal. Acum el se asteapta sa castige, si, asteptandu-se sa castige, va castiga.

Munca noastra impreuna a fost in mod special productiva deoarece natura talentului lui Carlsen este de rangul lui Capablanca, Smyslov si Karpov. Stilul lui contrasteaza cu stilul meu taios, dinamic, asa ca Magnus devine un jucator mai universal. Adversarii lui incep sa afle ca nu mai au zona sigura. Daca ei incearca sa evite cele mai taioase continuari ei ajung in pozitii linistite unde Magnus e la el acasa.

Desi acum baza de date este pastrata la zi pentru munca noastra, uneori materialul vechi este suficient de bun. Lunga linie de Sveshnikov din Topalov-Carlsen a fost in baza mea de date ca remiza inca din 1995!

Nu mult dupa ce sute de jurnalisti au relatat despre meciul de la Valencia, FIDE a dezvaluit ca nici una dintre ofertele primite pentru meciul Anand-Topalov nu a venit cu garantii financiare. Aceasta nu este o reflectare negativa fata de credibilitatea unui meci intre Anand si Topalov, dar in schimb reflecta reputatia pe care FIDE a creat-o sahului, de “sport neprofesionist”. Este un simptom trist faptul ca meciul de la Valencia a fost cea mai mare stire a anului din sah in media mainstream.

Discutand acestea cu factorii media din Spania, Karpov si cu mine am cazut de acord ca Ilyumizhinov si al lui FIDE au esuat complet in dezvoltarea unor sponsorizari comerciale. In ciuda boomului global al sahului in scoli si online in ultima decada, FIDE ramane in era intunecata, creand un mediu toxic de care orice sponsor comercial este ingrozit. Conducerea din prezent a FIDE nu vorbeste limba managementului sportului profesionist si nici nu arata interes in a o invata.

Imi imaginez ca meciul (N.T. TopalovAnand) se va disputa pana la urma. Ar fi o idee proasta pentru Anand sa joace in Sofia, desi Topalov a jucat cu Kramnik in Elista in 2006. Sare in ochi faptul ca nu a venit nici o oferta din India. Oricine inca mai are dubii in legatura cu cat de in jos a tras sahul Ilyumzhinov in ceea ce priveste prestigiul si sponsorizarile nu trebuie decat sa se uite la glob. In loc de Moscova, Londra, Paris si New York vedem Nalchik, Jermuk, Elista si Khanty-Mansiysk. Decat nimic, bune si acestea, veti spune. Poate, dar este asta ambitia noastra?

Este o mare rusine ca jucatorii de azi accepta pe loc acest regim “mai bine decat nimic” in loc sa ceara si sa munceasca pentru un mai mare respect si recompensa.  Pana cand jucatorii si comunitatea globala a sahului nu lupta pentru ceva mai bine, ei nu pot astepta imbunatatiri reale. FIDE abia daca poate fi numita o democratie, dar mi se pare ca putem aplica dictonul lui Shaw si sa spunem ca lumea sahului are guvernul pe care il merita.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s