Sah cu Ceausescu

Aici veti gasi cele mai interesante subiecte ale sportului mintii!Nu ezitati sa intrati in misterioasa si tulburator de frumoasa lume a sahului! Sa aveti in fiecare zi pofta de viata si de sah!

Analiza unei partide de Susan Polgar: Kasparov- Maia Ciburdanidze 1-0, Wijk aan Zee 2000 (1)

Posted by dan bujor pe Aprilie 11, 2016

Iata un nou capitol al intalnirilor lui Kasparov cu elita jucatoarelor de sah. Va voi prezenta o victorie asupra uneia dintre consoartele mele. Din cate stiu eu, acest campion incredibil nu a pierdut niciodata, nici macar una, dintre intalnirile de nivel inalt cu o femeie…

kasparov_Botvnnik_School

Am auzit vorbindu-se pentru prima oara de Garry Kasparov la sfarsitul anilor 1970. Nu era decat unul dintre cei mai buni juniori din lume, dar numeroase persoane ii prevedeau un viitor fericit. Unii il vedeau chiar ca urmatorul campion mondial. Atunci am inceput sa-i urmaresc in mod serios parcursul, si sa-i analizez partidele. Am fost placut surprinsa. Jocul lui era foarte revigorant. El se delimita de ariditatea „erei Karpov”, chiar daca acesta din urma castigase o multime de titluri. Garry a fost cu adevarat stralucitor in 1980. Cred ca a fost un an de cotitura in cariera sa, cand a ajuns in prim-planul scenei internationale: incoronat campion mondial de juniori, el a obtinut si titlul de mare maestru la doar 17 ani!

Aurul ca obiectiv

Pe plan personal, prima noastra intalnire dateaza din anul 1988, cu ocazia celei de-a 28-a Olimpiade de la Salonic, in Grecia. Ne-am condus fiecare echipele la medaliile de aur, tinanad fiecare masa numarul 1 (Kasparov cu echipa URSS-ului, Polgar cu cea a Ungariei). Am purtat o lunga discutie, care a fost imortalizata de o fotografie care a facut ocolul lumii. Garry a fost foarte calduros cu familia noastra. El a fost mai cu seama stupefiat de performanta fantastica a lui Judit, atunci in varsta de 12 ani. Sora mea castigase medalia de aur la individual, cu un rezultat de 12 victorii si o remiza – iar aceasta, dupa ce avusese o pozitie castigatoare!

„Secretul” lui Kasparov

Intr-o zi de repaus, am facut cu totii o lunga promenada. Parintii mei si cu mine i-am cerut sfatul lui Garry, pentru ameliorarea metodelor noastre de antrenament. Am dorit sa stim care este „secretul” lui, cum a facut sa progreseze atat de rapid, incepand de la varsta de 10 ani. El a raspuns ca antrenorii lui au avut intelepciunea sa astepte pana cand el va putea infrunta adversari din ce in ce mai tari. Asa ca el nu a cunoscut niciodata „tragedia” intr-un turneu, adica sa termine cu un scor negativ, ceea ce ar fi putut sa-i submineze increderea pentru turneele ulterioare. El ne-a recomandat, deci, sa nu precipitam lucrurile participand la turnee foarte puternice, dar in care nu am putea spera mai mult decat o clasare in a doua jumatate a tabloului.

Kasparov antrenorul

Imi aduc aminte la fel de bine de Olimpiada de la Moscova, din decembrie 1994. La acel moment contactele nostre erau destul de rare, dar el mi-a marturisit ca a tinut cu mine in semi-finala mondiala contra Maiei Ciburdanidze. Acest meci s-a disputat in Rusia, la Sankt-Petersburg, in martie 1995 (Susan s-a impus cu 5,5-1,5 inainte de a se lupta cu detinatoarea titlului, Xie Jun, in finala din 1996, scor 8,5-4,5). Timpul a trecut. Dupa instalarea mea  in Statele Unite, nu l-am mai vazut pe Garry decat in cadrul diferitelor lui activitati sahiste de la New-York. In 2003, fundatia sa (Kasparov Chess Foundation) a decis sa sustina una dintre initiativele mele: organizarea unui program de antrenament pentru echipa feminia a Statelor Unite, in vederea Olimpiadei din 2004. A fost una dintre surprizele foarte placute sa-l vad implicandu-se personal in acest program. A urmarit cu regularitate progresele facute, respectuos si amical cu toate membrele echipei. Si a condus chiar el doua sedinte de antrenament.

O ofranda la blitz

Din pacate, eu nu am avut niciodata sansa sa joc contra lui intr-un turneu. Am vrut intotdeauna sa stiu ce inseamna sa-l infrunti pe cel mai bun jucator din lume! Cand i-am facut aceasta remarca, Garry mi-a propus, cu gratie, cateva blituri. Prea putin importa parerea unui sau altuia despre om, toata lumea concorda in acest aceasta opinie: a fost unul dintre campionii cei mai dinamici si, fara indoiala, cel mai „plin de culoare”. A jucat meciuri memorabile contra lui Karpov, Deep Blue, etc. Fara indoiala, s-a situat printre cei mai mari campioni ai tuturor timpurilor! A tinut rangul de numarul 1 pentru mai mult de 20 de ani. In cadrul noii „ere moderne” a sahului, o asemenea performanta ar fi greu, daca nu imposibil, de egalat.

http://susanpolgar.blogspot.com/2009/10/game-analysis.html

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s