Sah cu Ceausescu

Aici veti gasi cele mai interesante subiecte ale sportului mintii!Nu ezitati sa intrati in misterioasa si tulburator de frumoasa lume a sahului! Sa aveti in fiecare zi pofta de viata si de sah!

Anish Giri la prima infrangere in Norvegia, dupa multe remize, pierde contra lui Vachier-Lagrave

Posted by Costin Beiu pe aprilie 23, 2016

Anish Giri se pare ca a uitat cum sa castige sau cum sa piarda. In partida cu Lagrave, a jucat extrem de taios, dar GM francez a fost foarte concentrat.

„Este momentul sa tragem niste concluzii (Time to draw some conclusions).”, un joc de cuvinte simpatic, dupa ce jucatorul olandez a terminat turneul Candidatilor cu 14 remize (draws)!
Oare jucatorul olandez s-a hotarat sa isi asume unele riscuri in Norvegia? Sau partidele bune din turneul de blitz si din prima runda i-au accentuat increderea. Oricare ar fi situatia, Giri s-a hotarat sa joace taios cu Lagrave. Chiar si Carlsen a remarcat: „Pare a fi int-o forma excelenta.”

Giri a raspuns contra Najdorf cu 6.Bg5, mutarea pe care Miguel Najdorf insusi a primit-o in prima partida in care a jucat 5…a6, mutare jucata de Christian Poulsen la olimpiada din 1939, din Buenos Aires.
Dupa atatea ani, inca reprezinta o abordare ambitioasa, doar si pentru simplu fapt ca albul trebuie sa stie o multime de variante.

Continuarea lui Lagrave (7…h6 si 8…Qb6), a fost interesanta, dar dupa 15 mutari, Giri nu pierduse decat 5 minute pe ceas. A fost primul moment critic al partidei, deoarece 15…Rg8!? l-a surprins pe Giri.
A pierdut 47 de minute pentru urmatoarea mutare 16.Rdg1. In multe variante a trebuit sa compare pozitiile cu turnul alb la d1 sau h1.

Magnus Carlsen, ce a terminat mai repede si a facut unele comentarii despre celalalte partide, a simtit ca 15…Rg8 „e o pozitie rea”, dar a admis ca a fost probabil o alege buna, in special in combinatia cu 16…d5!!
Giri a spus ca nu a vazut aceasta varianta. „Eram concentrat asupra blocadei pe campuri negre. E socant! Negrul nu era dezvoltat dar joaca …d5!”

Albul nu mai poate lua la f4 si, asa cum Giri spunea, o mutare precum 18.Qh3 e un semn ca ceva nu a mers cum trebuie. Chiar vrei sa iei la f4.

Computerul este optimist de sansele albului dupa 19.Bf3, o mutare atat de urata incat cu greu poate fi acceptata de jucatori. In jurul acestei mutari, Carlsen a spus: „Pe termen lung nu este deloc bine cu regele plasat asa prost, dar in aceasta pozitie negrul este extrem de activ. S-ar putea sa nu mai existe „termen lung.””

Aici puteti vedea partida comentata de GM Dejan Bojkov

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s