Sah cu Ceausescu

Aici veti gasi cele mai interesante subiecte ale sportului mintii!Nu ezitati sa intrati in misterioasa si tulburator de frumoasa lume a sahului! Sa aveti in fiecare zi pofta de viata si de sah!

Cum se muta calul?!?

Posted by adrianstanca2009 pe martie 8, 2017

(traducere dupa CHESSVIBES „Where does the knight go?” )

https://i0.wp.com/www.chessvibes.com/plaatjes/aussieknight.jpg

Australia are o suprafata de 7,617,930 kilometri patrati, ceea ce o plaseaza pe locul 6 in topul celor mai mari tari din lume. Totusi, in prezent sunt doar 3 GM australieni pe listele ELO de pe siteul FIDE (cel de-al 4-lea, Ian Rogers, s-a retras nu cu mult timp in urma). Cum de este posibil asa ceva?

Cred ca am gasit solutia la una dintre cele mai mari enigme din lumea sahului: de ce Australia are atat de putini GM.

Si nu, nu vorbesc despre populatie (in jurul a 22 milioane) sau densitate (care pune tara pe un modest loc 232). Nu, cred ca este vorba despre faptul ca australienii pur si simplu nu cunosc regulile suficient de bine. Ei bine, asata este una dintre explicatii, s-ar putea sa existe si altele mai profunde…

Exista o anumita regula cu care se pare ca au probleme australienii: cum se muta calul. Si, intr-adevar, nu este o regula usoara. In special copii, cand invata sah pentru prima data, au probleme cu ceea ce Donner a numit ca fiind „piesa cea mai paradoxala dintre piesele jocului de sah”. Turnurile merg drept, nebunii de-a lungul diagonalelor. Dar calul…Cum sa explici modul in care muta? Un camp drept si unul in diagonala, nu este usor. Nepoata mea de 5 ani nu-si poate aminti prea bine, si crede ca nu poate sa mearga decat inainte cu ai sai cai. (o problema pe care o vedem la unii jucatori puternici pe toata durata carierei lor, apropo).

Bun, pai despre ce tot vorbim aici? Ei bine, in prima runda a Openului International de la Sydney, s-au intamplat urmatoarele:

Alan Ansell (1968) – GM Darryl Johansen (2457)
Sydney International Open, 07.04.2010
Ansell-Johansen
Pozitia dupa 31…fxe5

Aici Ansell a efectuat mutarea ilegala (ilegala pentru cei mai multi dintre noi, cel putin) 32.Cf4-h2?!! si … jocul a continuat: 32…Tb4 33.Cf3 (Brusc, calul este plasat perfect pentru un atac la rege) 33…Ch5 34.Cg5 Cf6 35.Ce6 si marele maestru a cedat.

Si acesta nu a fost doar un incident. Anul trecut, in acelasi turneu, s-a intamplat ceva foarte asemanator.

Sarah Anton (1718) – Paul Broekhuyse (2118)
Sydney International Open 2009
Sarah Anton - Paul Broekhuyse
Pozitia dupa 53…Kf6

Aici Anton a jucat 54.Cf5-Cd7?!! si Broekhuyse a cedat, deoarece intr-adevar, nu mai avea motive sa mai continue partida dupa ce a pierdut dama…

Poate este prea usor de explicat intamplarile din Australia ca o lipsa de intelegere a felului cum muta calul. Poate ca altceva se intampla. Ceva ce ne-ar putea face sa realizam ca jucatorii australieni se afla de fapt pe o treapta superioara a cunoasterii sahului fata de noi, ceilalti.

Sahistii australieni par a fi primii care au realizat faptul ca, in anumite situatii, calul poate sa mute doua campuri in diagonala. Se pare ca aistralienii au descoperit, urmand metode stiintifice fundamentale, o noua revolutie in fizica sahului.

(SURSA: CHESSVIBES „Where does the knight go?”)

3 răspunsuri to “Cum se muta calul?!?”

  1. tactumare said

    Şi la şah este ca la fotbal? Rezultatul de pe „teren” se păstrează chiar dacă a fost obţinut în urma unei erori/nereguli dovedite?

  2. marcelgeorge84 said

    Doar in Australia :))))

  3. ovidiu_3003 said

    Da …nu e singurul caz .Daca ai semnat fisa fara sa vezi atunci ca de fapt mutarea adversarului e imposibila si arbitrul valideaza scorul nimic nu se mai poate face .Degeaba iti dai tu acasa seama ca ai pierdut nedrept.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s