Sah cu Ceausescu

Aici veti gasi cele mai interesante subiecte ale sportului mintii!Nu ezitati sa intrati in misterioasa si tulburator de frumoasa lume a sahului! Sa aveti in fiecare zi pofta de viata si de sah!

„Deschiderea mea” de Ion Baiesu

Posted by ceausescuiulian pe martie 8, 2017

Ion baiesu

Ion Baiesu ( 1933 – 1992)

Va rog sa nu puneti la indoiala nici o clipa  afirmatia pe care o fac in aceasta clipa: sunt cel mai slab jucator de sah din lume! Bunicul meu imi spunea:

” Daca eu care habar n-am de jocul asta, te bat in 4-5 mutari, inseamna ca esti ultimul ageamiu de pe lume. Lasa-te !” Bineinteles, nu m-am lasat. Vroiam sa descifrez cu orice pret aceasta taina. Adica joaca robotii sah, iar eu nu?! Sunt eu mai tampit decat o adunatura de semiconductori?!

Nevasta-mea trebuie sa nasca. Am chemat Salvarea. Pana sa se vina, i-am propus sa jucam partida de sah, ca s-o calmez. La mutarea a cincea au venit baietii, adica doctorul, sora si un brancardier.

” Poftiti!” au zis ei  „Un moment, am zis eu, mai am de facut o mutare „.
Mutarea a durat , nu ma puteam decide daca sa sacrific calul sau nebunul. Drept urmare, nevasta-mea a nascut in lift. A doua partida din viata mea am jucat-o cu fiul meu care, pe atunci, avea sase ani. El a avut tupeul sa imi ia regina la a doua mutare, drept pentru care i-am aplicat brusc, doua palme usturatoare. El m-a reclamat  mamei lui, care mi-a aplicat trei palme la fel de usturatoare, drept pentru care situatia s-a rezolvat la comisia de impaciure.
A treia partida de sah am jucat-o in  avion, intre Viena si Amsterdam. Stewardesa care mi-a adus ceaiul si care era sotia unui cunoscut fotbalist roman, bun amic de-al meu, imi zice:
” Stiti cine sta alaturi de dumneavoastra? Bobby Fischer”.

Fischer_on_thePlane

 Fireste, mi s-au inmuiat picioarele. Sa fie alaturi de mine marele geniu al gambitului damei si al apararii siciliene? Nu se poate! Ocazia era unica. Bobby tocmai studia o revista cu probleme de sah in care matul trebuia sa aiba loc in cincisprezece mutari. Drept pentru care ii zic:
” Bobby , iarta-ma, dar problema pe care o studiezi e gresita. In sensul ca albul nu poate da mat in cinspe mutari ci in saispe”.

Bobby inmarmureste si ia din nou problema in studiu. Zice : ” Dom-le, s-ar putea sa ai dreptate, exista o sansa pentru inca o mutare”.
„Bineinteles, zic eu, calul poate interveni salvator”, desi respectiva piesa era complet izolata. Dupa ce mi-a venit ceaiul, il bat pe umar pe Bobby.
„Draga, zic, tu esti tanar, esti geniu, ai perspective, dar ai inca multe de invatat. Unde te duci?”
” La Singapore, fac o demonstratie” .
„Perfect, zic, hai sa facem una intre noi, sunt imbatabil”.
” Bine, zice, si deschide geanta lui diplomat, in care se afla jocul de sah. Aranjam piesele si fac prima mutare ( aveam albele ), adica duc pionul din fata regelui cu o patratica. A doua mutare era identica. A treia mutare la fel. Intr-un cuvant, am mutat toti pionii pe randul trei. Pe urma am mutat celelalte piese : turele, caii, nebunii, regele si regina. Tot cu o patratica inainte. Ilustrul meu adversar a ramas nauc.
” Dom-le, zice, ce deschidere e asta? ”
” Draga, zic, nu i-am dat inca nici un nume, dar imi apartine. Fii atent, peste doua mutari te fac mat!”
„Imposibil, zice, imposibil!”
” Mai gandeste-te, zic eu cu un glas sumbru. Gandeste-te bine” .

Avionul a aterizat la Amsterdam. Eu am coborat. El nu. Se gandea. Probabil se mai gandeste si-acum.

( Sursa: Ion Baiesu in Almanahul Planeta Sah 1990 )

2 răspunsuri to “„Deschiderea mea” de Ion Baiesu”

  1. Npiscoran said

    Sigur e din Planeta şah 1990. Am căutat acolo şi nu am găsit această schiţă…

  2. Npiscoran said

    Adică, sursa este corectă? Mă interesează în mod special! Mulţumesc!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s