Sah cu Ceausescu

Aici veti gasi cele mai interesante subiecte ale sportului mintii!Nu ezitati sa intrati in misterioasa si tulburator de frumoasa lume a sahului! Sa aveti in fiecare zi pofta de viata si de sah!

Problema zilei 17 august 2017 – Anti…pat!

Posted by ceausescuiulian pe August 17, 2017

Negrul ameninta sa joace Tc8 si sa reuseasca remiza, bazandu-se pe faptul ca, turnul se poate sacrifica pentru ca regele este in pozitie de pat! Turnul poate deveni ” Turbat” si se pare ca albul va primi si Txc2 daca nu ameninta mat pe ultima linie! Albul trebuie sa pareze amenintarile de pat ale negrului si o poate face intr-un mod foarte ingenios si logic!

Albul muta si castiga

Anunțuri

7 răspunsuri to “Problema zilei 17 august 2017 – Anti…pat!”

  1. Ionut said

    1.Da3-Tc8 Dd6-Ta8 Na4-Tc8 Nc6 1-0
    2. Da3-Tc8 Dd6-Te8 Ne4-Tc8 Nc6 1-0

  2. virgil said

    1.Dd1!!! Tc8(1…Tg6?? 2.Rf2 si se elimina pozitia de pat, deoarece negrul poate muta si pionul din g7…) 2.Dd6!! Ta8(2…Te8 3.Ne4!! +-) 3.Na4!! Tc8 4.Nc6 +-

  3. virgil said

    Sunt in situatia ciudata de a-mi renega propria solutie, deoarece la 1.Dd1?? poate urma 1…Td6 si negrul poate valorifica pozitia de pat… De aceea, albul trebuie sa plaseze dama pe un camp de unde sa controleze 2 campuri diferite pe linia a opta… Deci, solutia corecta este 1.Df4!!!(cu control pe b8 si f8) Tc8 2.Dd6, dupa care se intra in variantele castigatoare enuntate in primul comentariu…

  4. virgil said

    Vreau, nu vreau, trebuie sa-mi reneg si al 2-lea comentariu…Asa cum spuneam, solutia trebuie sa inceapa cu o mutare care sa asigure dublu control pe linia a 8-a… Mutarea 1. Nf4 asigura dublu control, dar nu asigura si victoria, desi dama ajunge ulterior pe acelasi camp d6 pe care l-a avut si Ionut in vedere… Dar campul d6 nu e o fericita alegere pentru dama alba, deoarece turnul negru are refugiu pe a8 chiar si in situatia cand acest camp se afla in bataia nebunului alb(turnul negru nu poate fi capturat de nebun pe a8 din cauza patului inevitabil care rezulta in aceasta siutuatie)… Al doilea camp pentru dama, cu dublu control pe a8 este a3, iar de aici dama poate ajunge pe singura pozitie castigatoare-e7…
    Deci: 1.Da3 Tc8 2.De7 Ta8(2…Tb8 3.Nb3 Ta8 4.Na4 Tb8 5.Nb5 Ta8 6.Na6 Tb8 7.Nb7 Ta8/Tc8 8.Dg7!! Rg7 9.Na8/Nc8 +-)3.Na4 Tb8 4.Nb5 Ta8/Tc8 5.Na6/Nc6 Tb8 6.Nb7 Ta8/Tc8 7.Dg7!! Rg7 8Na8/Nc8 +-

  5. Ionut said

    Doamne….eu n-am pus mana pe sah de 17 ani, dupa ce am postat mi-am dat seama cat sunt de praf acum. Dd6 Nc6 nu rezolva absolut nimic. Rog cititorii sa ma scuze, ma voi abtine de la comentarii ulterioare!

  6. @Ionut: Solutia corecta incepe cu Da3! Nu este alta cale pentru castig!
    @Virgil: Cu Df4 nu se poate intra in pozitia de castig, insa rationamentul tau face toti banii si este corect! Daca 2 campuri de pe linia 8 sunt ocupate, cum reusesti sa controlezi celelalte 6 ramase cu regina si nebunul, care iti acopera 5 campuri, cu maximum de activitate? Simplu! Prin zugzwang! Adica sa controlezi 5 campuri si sa il lasi pe negru la mutare.
    Amandoi ati spus o parte din solutie, ce nu este chiar la indemana tuturor sahistilor. Sper sa o gasiti acum, pentru ca manevrele albului sunt exact ca in solutie. A ramas decat sa puneti solutia cap la cap si sa o scrieti corect.

  7. virgil said

    Am avut impresia ca solutia data de mine – ultima versiune(comentariul 4) este buna si sunt surprins sa aflu acum ca nu e chiar asa… O sa mai reflectez la rezolvarea acestei probleme …

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s